O firmie

Cukiernia KANDULSKI to poznańska firma cukiernicza utworzona w 1983 roku przez jednego z najwybitniejszych polskich cukierników Wojciecha KANDULSKIEGO. Historia przedsiębiorstwa choć młoda i nie może pochwalić się wielopokoleniową tradycją, to stała się z czasem firmą rodzinną, która znana i ceniona jest nie tylko w Polsce ale również poza jej granicami.
Pierwsza cukiernia powstała we wrześniu 1983 roku na jednym z poznańskich osiedli
i zatrudniała wtedy 2 pracowników. Był to mały sklepik z niewiele większym zapleczem produkcyjnym.
Znajomość i ciągłe doskonalenie sztuki cukierniczej a także ambicje Wojciecha KANDULSKIEGO sprawiły, że firma prężnie się rozwijała i odnosiła liczne sukcesy.
Dziś jest to jedno z najnowocześniejszych i największych przedsiębiorstw branży cukierniczej w Polsce, które zatrudnia 150 pracowników. Firma posiada rozbudowaną sieć własnych punktów sprzedaży i sieć sklepów franczyzowych, a także współpracuje z renomowanymi sieciami marketów.
Swoje wyroby cukiernicze dostarcza do wielu znanych firm, hoteli i restauracji na terenie całego kraju jak również zagranicą.
Cukiernia KANDULSKI może pochwalić się szeroką gamą wyrobów cukierniczych,
których niepodważalnym atutem jest wysoka jakość produktu, doskonały smak i artystyczny wygląd. Stało się to możliwe dzięki wyposażeniu pracowni produkcyjnej w maszyny
i urządzenia najnowszej technologii, a także zastosowaniu nowych technik i trendów w produkcji i dekoracji wypieków cukierniczych.
f1f2f3
Firma stara się zaspokoić gusta nawet najbardziej wymagających klientów oraz zachwycić szerokim wyborem ciast i tortów, tak więc systematycznie wprowadza do sprzedaży nowy asortyment.

Wojciech KANDULSKI, założyciel firmy, zmarł w 2006 roku, był niezwykle cenionym fachowcem, nauczycielem i pasjonatem sztuki cukierniczej w Polsce. Zdobył również szerokie uznanie zagranicą, przez co należał do ścisłej międzynarodowej czołówki mistrzów cukiernictwa.

Osiągnięcia

NAGRODY I WYRÓŻNIENIA

Nie sposób wymienić wszystkich osiągnięć Cukierni Kandulski, lecz do najważniejszych można zaliczyć zdobycie Godła Teraz Polska oraz podwójnego Mistrzostwa Świata w cukiernictwie.

1988r. Złoty Medal na Wystawie Cukierniczej w Warszawie

1996r. Złoty Medal za tort w Mistrzostwach Świata Cukierników w Mediolanie

1997r. Złoty Medal na Wystawie Cukierniczej IKF Stuttgart.

1998r. Złoty Medal MTP ”Polagra Food”  w Poznaniu za Tort Kandulski.

1999r. Godło TERAZ POLSKA za Tort Kandulski, oraz za całokształt

 działalności w branży cukierniczej.

1999r. Oznaka Honorowa za zasługi z Ministerstwa Oświaty,

2000r. Srebrny Krzyż Zasługi za zasługi dla rzemiosła,

2000r. Złoty Hipolit w konkursie „Dobre bo Polskie” za „Tort Kandulski”

2000r. I miejsce i Złoty Medal na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników – Lizbona

2001r. Złoty Medal im. Jana Kilińskiego dla Firmy za zasługi dla Rzemiosła

             Polskiego

2002r. I miejsce i Złoty Medal na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników, Poznań

2003r. Kryształowy Puchar Wielkopolski dla najlepszej firmy cukierniczej w Polsce

2003r. Tytuł Wybitnego Wielkopolanina przyznany Wojciechowi Kandulskiemu

2003r. Tytuł „Zasłużonego dla Miasta Poznania” przyznany Wojciechowi Kandulskiemu

2004r. Złoty Medal za „Tort Gruszkowy” – Międzynarodowe Targi Bydgoskie

2005r. Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich „Polagra Food” dla Tortu Europejskiego

2006r. . I miejsce i Złoty Medal, Międzynarodowy Festiwal Rzeźbienia w Lodzie, Poznań

2007r. . I miejsce i Złoty Medal, Międzynarodowy Festiwal Rzeźbienia w Lodzie, Poznań

2006r. Nagroda specjalna – wyróżnienie dziennikarzy  podczas Lodowego Pucharu Świata w Rimini

2009r. I miejsce i Złoty Medal, Międzynarodowy Konkurs Artystycznego Rzeźbienia w Lodzie, Ottawa

2010r. II miejsce i Srebrny Medal, Międzynarodowy Festiwal Rzeźbienia w Lodzie w Berlinie, 2010

2010r. Nagroda specjalna – wyróżnienie rzeźbiarzy podczas Olimpijskich Mistrzostw Świata, Vancouver

2010r. II miejsce i Srebrny Medal, Mistrzostwa Świata w Artystycznym Rzeźbieniu w Lodzie, Alaska


UDZIAŁ W KONKURSACH I PUCHARACH

MISTRZOSTWA I PUCHARY

Cukiernia Kandulski od samego początku istnienia szkoli kadrę pracowniczą w najlepszych szkołach cukierniczych Europy Zachodniej, jest stałym gościem światowych prezentacji, a jej mistrzowie z powodzeniem uczestniczą w międzynarodowych imprezach, rywalizując z najlepszymi.

Min. brali udział w:

- Cukierniczych Mistrzostwach Świata w Tokio, 1994

- Cukierniczym Pucharze Świata w Lyon, 1995

- Mistrzostwa Świata w Mediolanie, 1996 (złoty medal)

- Wystawie Cukierniczej na Międzynarodowych Targach Cukierniczych IKF w Stuttgarcie, 1997

(złoty medal)

- Mistrzostwach Świata w Stuttgarcie,

- Pucharze Świata Cukierników w Lionie, 1999

- Cukiernicze Mistrzostwa Świata w Lizbonie , (I miejsce), 2000

- Cukiernicze Mistrzostwa Polski, 2001 (I miejsce)

- Cukiernicze Mistrzostwa Świata w Poznaniu (I miejsce), 2002

- Lodowy Puchar Świata, w Turynie, 2003 (Nagroda specjalna – wyróżnienie dziennikarzy)

- Cukiernicze Mistrzostwa Polski juniorów i seniorów (II miejsce),

- polski finał World Chocolate Master (I miejsce),

- Lodowy Puchar Świata, w Turynie, 2006 (Nagroda specjalna – wyróżnienie dziennikarzy)

- Międzynarodowy Festiwal Rzeźbienia w Lodzie w Poznaniu, 2006 i 2007 (I miejsce i Złoty Medal)

- Międzynarodowy Festiwal Rzeźbienia w Lodzie w Berlinie, 2010 (II miejsce i Srebrny Medal)

- Międzynarodowy Konkurs Artystycznego Rzeźbienia w Lodzie, 2010 Ottawa (I miejsce i Złoty Medal)

- Olimpijskie Mistrzostwa Świata, Olimpiada Zimowa w Vancouver, 2010 (Nagroda specjalna – wyróżnienie rzeźbiarzy)

- Mistrzostwa Świata w Artystycznym Rzeźbieniu w Lodzie, Alaska, 2010 (II miejsce i Srebrny Medal)